Skip to main content

Aperitiefhapjes

Denk jij aan lokale producten wanneer je je kerst- of oudejaarsmenu opstelt?!

Heerlijke Oost-Vlaamse tapas met kazen, hammetjes, worstjes, augurkjes en hapjes! Of een Oost-Vlaamse dessertplank met chocolade, neuzen, koekjes, sneeuwballen, mattentaarten en advocaat…

Geniet van lokaal lekkers tijdens de feestdagen. Wij geven je graag wat inspiratie met deze 4 aperitiefhapjes.

Witloofschuitjes met peer en Pas de Bleu

Ingrediënten

  • Witloof
  • Conference peer (halfhard)
  • Pas de Bleu kaas Het Hinkelspel
  • Bieslookvinaigrette Ferdinand Tierenteyn

Werkwijze

  • Verdeel de witloofblaadjes op aperitiefbordjes op een opdienblad.
  • Versnij de peren in kleine blokjes en leg op bodem van witloofblad.
  • Verkruimel er de Pas de Bleu kaas over.
  • Besprenkel met wat bieslookvinaigrette.

Geitenkaastorentje

Ingrediënten

  • 150g Zachte geitenkaas Le Larry
  • 100g verse kaas
  • sjalot
  • Granny Smith appel
  • Peper en zout
  • Breydelhammousse
  • Peterselie
  • Tomaat
  • Komkommer

Werkwijze

  • Vermeng de zachte geitenkaas met de verse kaas.
  • Voeg fijngesneden sjalot en Granny Smith toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Snij de tomaat en komkommer in fijne schijfjes.
  • Plaats een schijfje tomaat op een aperitiefbordje. Smeer een lepel geitenkaasmix op de tomaat. Bedek met een schijfje komkommer en spuit bovenaan een toefje Breydelhammousse.
  • Werk af met fijngesneden peterselie.

Broccolimousse met brochetje van witte pens Noyen

Ingrediënten

  • 1  halve broccoli
  • 25 cl volle room
  • 2 witte pensen van Noyen
  • currypoeder
  • peper en zout

Werkwijze

  • Kook broccoli zacht en mix fijn.
  • Vermeng met licht opgeklopte room.
  • Kruid goed af met zout, peper en muskaatnoot.
  • Schep in glaasjes.
  • Snij de witte pens in kleine stukjes en bak af in de pan. Kruid met currypoeder, peper en zout.
  • Spies de stukjes pens op een tandenstokertje of feestelijk stokje.
  • Werk het glaasje af.

Panna cotta van pastinaak met gedroogde Gandaham

Ingrediënten

  • 250 g pastinaak
  • 2 dl room
  • 1 dl melk
  • 2 blaadjes gelatine
  • peper en zout
  • enkele fijn gesneden sneetjes Gandaham.

Werkwijze

  • Schil de pastinaken en kook ze zacht in water met eventueel een blokje groentebouillon.
  • Warm de room met de melk op tot net onder het kookpunt.
  • Haal van het vuur en vermeng met de pastinaakblokjes en mix tot een gladde massa.
  • Los de gelatineblaadjes op in een klein beetje kookvocht van de pastinaken en vermeng ze met de massa.
  • Vul af in glaasjes en laat opstijven in de frigo.
  • Droog de Gandaham in de oven op een bakpapiertje (20 minuutjes op 100°C), of nog makkelijker een 2 à 3 tal minuutjes in de microgolfoven.
  • Voor het opdienen, verkruimel de Gandaham over de panna cotta en strooi eventueel wat fijngesneden bieslook of peterselie er over.

Leave a Reply