Aperitiefhapjes
Denk jij aan lokale producten wanneer je je kerst- of oudejaarsmenu opstelt?!
Heerlijke Oost-Vlaamse tapas met kazen, hammetjes, worstjes, augurkjes en hapjes! Of een Oost-Vlaamse dessertplank met chocolade, neuzen, koekjes, sneeuwballen, mattentaarten en advocaat…
Geniet van lokaal lekkers tijdens de feestdagen. Wij geven je graag wat inspiratie met deze 4 aperitiefhapjes.
Witloofschuitjes met peer en Pas de Bleu
Ingrediënten
- Witloof
- Conference peer (halfhard)
- Pas de Bleu kaas Het Hinkelspel
- Bieslookvinaigrette Ferdinand Tierenteyn
Werkwijze
- Verdeel de witloofblaadjes op aperitiefbordjes op een opdienblad.
- Versnij de peren in kleine blokjes en leg op bodem van witloofblad.
- Verkruimel er de Pas de Bleu kaas over.
- Besprenkel met wat bieslookvinaigrette.
Geitenkaastorentje
Ingrediënten
- 150g Zachte geitenkaas Le Larry
- 100g verse kaas
- sjalot
- Granny Smith appel
- Peper en zout
- Breydelhammousse
- Peterselie
- Tomaat
- Komkommer
Werkwijze
- Vermeng de zachte geitenkaas met de verse kaas.
- Voeg fijngesneden sjalot en Granny Smith toe.
- Kruid met peper en zout.
- Snij de tomaat en komkommer in fijne schijfjes.
- Plaats een schijfje tomaat op een aperitiefbordje. Smeer een lepel geitenkaasmix op de tomaat. Bedek met een schijfje komkommer en spuit bovenaan een toefje Breydelhammousse.
- Werk af met fijngesneden peterselie.
Broccolimousse met brochetje van witte pens Noyen
Ingrediënten
- 1 halve broccoli
- 25 cl volle room
- 2 witte pensen van Noyen
- currypoeder
- peper en zout
Werkwijze
- Kook broccoli zacht en mix fijn.
- Vermeng met licht opgeklopte room.
- Kruid goed af met zout, peper en muskaatnoot.
- Schep in glaasjes.
- Snij de witte pens in kleine stukjes en bak af in de pan. Kruid met currypoeder, peper en zout.
- Spies de stukjes pens op een tandenstokertje of feestelijk stokje.
- Werk het glaasje af.
Panna cotta van pastinaak met gedroogde Gandaham
Ingrediënten
- 250 g pastinaak
- 2 dl room
- 1 dl melk
- 2 blaadjes gelatine
- peper en zout
- enkele fijn gesneden sneetjes Gandaham.
Werkwijze
- Schil de pastinaken en kook ze zacht in water met eventueel een blokje groentebouillon.
- Warm de room met de melk op tot net onder het kookpunt.
- Haal van het vuur en vermeng met de pastinaakblokjes en mix tot een gladde massa.
- Los de gelatineblaadjes op in een klein beetje kookvocht van de pastinaken en vermeng ze met de massa.
- Vul af in glaasjes en laat opstijven in de frigo.
- Droog de Gandaham in de oven op een bakpapiertje (20 minuutjes op 100°C), of nog makkelijker een 2 à 3 tal minuutjes in de microgolfoven.
- Voor het opdienen, verkruimel de Gandaham over de panna cotta en strooi eventueel wat fijngesneden bieslook of peterselie er over.