Ontmoet onze lokale producenten

OOOST is het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten en werkt
bijgevolg enkel met lokale producenten samen. Hieronder kan je ze allemaal ontmoeten.

Zevergem

Appelpers Lerouge

appelcider

Ons verhaal

Frédéric Lerouge: “Sinds 1993 kweken wij appels, peren en bessen. We rijden ook rond met onze Mobiele Fruitpers en gaan langs in verschillende steden en gemeenten om de thuisoogst van mensen te persen tot sap.”

Ons product

“Appelpers Lerouge maakt appelsappen, notenolie en sinds kort ook een heerlijke appelcider die verkrijgbaar is bij OOOST. De cider wordt gemaakt met appels van eigen teelt. Het sap wordt samen gefermenteerd met verse bio vlierbloesem. De cider is vrij zacht, maar toch pittig en komt in een handig blikje van 33cl met een alcoholpercentage van 4,5%.”

Ons geheim

“We wassen, malen en persen het fruit. Daarna pasteuriseren we kortstondig op min 80°C en verpakken we het sap in een 5l bag-in-box terwijl je wacht. Er wordt geen extra filtering gedaan, alle goede eigenschappen zijn aanwezig in het sap!”

Boeregemstraat 4a, 9840 Zevergem⎟ 0475 26 24 80

Gent

Bakkerij Himschoot

brood, ontbijtkoeken en gebak

Ons verhaal

Stéphanie Bostoen: “Al vanaf de 17e eeuw is er sprake van broodverkoop op de Groentenmarkt in Gent waar bakkerij Himschoot gevestigd is. Himschoot zelf bestaat al sinds 1880 en is daarmee de oudste bakkerij van Gent en wellicht één van de oudste van België. De verschillende broden en broodproducten werden jaar en dag in de kelder gebakken en verkocht in het winkeltje op het gelijkvloers. De specifieke ambachtelijke techniek wordt al generaties lang van meester op leerling-knecht doorgegeven.”

Ons product

“Himschoot staat vooral bekend voor zijn artisanale broodbakwijze op steen van een vijftigtal soorten brood met hoogstaande kwaliteitsgarantie.”

Ons geheim

“Het atelier is intussen verhuisd naar Dok-Noord wegens groot succes en onze 4 winkels zijn verspreid over groot Gent. De belevenis en het karakter van onze authentieke bakkerij blijft behouden weliswaar in een authentiek ogend kwaliteitsvol kleedje.”

Groentenmarkt 1, 9000 Gent⎟ 0491 52 83 31
Koperstraat 10 a, 9830 Sint-Martens-Latem⎟ 0478 94 70 05
Dok-Noord 7/ 001, 9000 Gent⎟ 0467 04 90 41
Koningin Elisabethlaan 112, 9000 Gent⎟ 0467 09 27 91

Sint-Gillis-Waas

Fruitbedrijf Berckelaer

appelwijn

Ons verhaal

Berten Meersschaert: “Rond hoeve Berckelaer ligt 30 ha laagstamboomgaarden die op milieuvriendelijke manier met nuttige insecten en vogels onderhouden worden. Samen met mijn vrouw Isabel nam ik in ‘94 het fruitteeltbedrijf van mijn ouders over. Ons huwelijksfeest dat jaar was het ultieme moment om de Jonagold appelwijn te laten degusteren door familie en vrienden. De vele positieve reacties waren voor ons het startsein voor een jaarlijks toenemende productie.”

Ons product

“Fruitbedrijf Berckelaer teelt in de eerste plaats appelen en peren voor de versmarkt. Ongeveer 10% van de appelproductie wordt verwerkt tot appelwijn en appelsap. Afhankelijk van de duur en intensiteit van de gisting bekomen we een droge of halfdroge appelwijn.”

Ons geheim

“Appelwijn is een natuurlijk product en is nooit identiek van smaak door verschillende rijping van het fruit. Hierdoor koop je altijd een uniek product.”

Holdamstraat 1, 9170 Sint-Gillis-Waas
0477 35 07 89

Oudenaarde

Braeckman Distillery

graanjenever O'de Flander

Ons verhaal

Filip Braeckman: “In 1918 zette mijn grootvader Achiel Braeckman een handel in geestrijke dranken op. De stokerij en de jenever kregen de naam ‘De Blauwe Duif’. Deze jenever wordt nu, drie generaties later, nog volgens de oorspronkelijke receptuur geproduceerd. Braeckman Distillery is één van de acht stokerijen in België die zijn eigen graandistillaat aanmaakt. In 1987 nam ik het bedrijf over van mijn vader en werd het gamma verder verrijkt.”

Ons product

“Bij Braeckman hebben we een uitgebreid aanbod aan jenevers die erkend worden als streekproduct van de Vlaamse Ardennen. Braeckman Oude Graanjenever is als O’de Flander jenever zelfs Europees erkend.”

Ons geheim

“De granen voor onze jenevers worden in onze eigen graanmolen gemalen. Deze eigen gestookte granen-eau-de-vie bepaalt vervolgens het accent van de jenever.”

Berchemweg 61, 9700 Oudenaarde
055 30 08 88

Oudenaarde

Brouwerij Roman

Ename, Gentse Strop en Sloeber

Ons verhaal

Lode en Carlo Roman: “Roman is de oudste familiebrouwerij van België en bestaat al sinds 1545. Wij zijn inmiddels de veertiende generatie, vader op zoon. De kunst van het brouwen werd doorheen de jaren geperfectioneerd. Traditionele en moderne brouwtechnieken, met zorg geselecteerde grondstoffen én vijfhonderd jaar passie voor bier resulteren in een reeks van authentieke klassebieren.”

Ons product

“Brouwerij Roman produceert verschillende bieren zoals Adriaen Brouwer, Ename Abdijbieren, Gentse Strop en Sloeber.”

Ons geheim

“Als oudste familiebrouwerij van België, staan we bekend om ons rijk assortiment aan bieren. Deze worden één voor één gebrouwen op ambachtelijke wijze, met traditioneel vakmanschap en veel liefde voor het vak en dat al bijna vijf eeuwen lang.”

Hauwaert 105, 9700 Oudenaarde
055 45 54 01

Gent

La Martiniquaise Benelux

Hertekamp Platinum en Hertekamp jenever

Ons verhaal

Michel Haemers: “Pieter Bruggeman startte in 1884, tijdens het hoogtepunt van de Belgische industriële revolutie, een handel in wijnen en likeuren. Zijn likeurstokerij ’De Noordpool’ was gelegen aan De Muide in Gent. Wanneer de dochter in 1924 trouwt met de brouwerszoon De Schepper vestigen ze de stokerij in de brouwerij ‘De Drie Sleutels’ gelegen aan de Tichelrei. Dit was de start van een lange voorspoedige weg voor Bruggeman. Een verdere groei liet niet op zich wachten, waardoor de stokerij vandaag gevestigd is op de Wiedauwkaai.”

Ons product

“La Martiniquaise Benelux heeft een uiteenlopend gamma aan jenevers, whisky’s, wodka’s, rum en aperitiefdranken met Peterman Platinum als Europees erkende O’de Flander jenever.”

Ons geheim

“Met ons uitgebreid gamma hebben we voor iedereen wat wils.”

Wiedauwkaai 56, 9000 Gent
09 253 51 51

Evergem

BonBonheur

cuberdons

Ons verhaal

Frederic Scheir: “Mijn vader Roger Scheir begon in 1977 met de productie van de eerste Confiserie 2000-snoepjes. Naast zoete en zure gommetjes produceren we ook cuberdons. Mijn vader verfijnde een oud recept om de typische kenmerken van de dunne suikerkorst met smeuïge vulling van een cuberdon in ere te houden. Suiker en Arabische gom, afkomstig van de acaciaboom, zijn de twee hoofdbestanddelen die zorgen voor de smeuïge vulling. Samen met mijn zus Isabelle zet ik de zaak verder onder de naam BonBonheur.”

Ons product

“Bij BonBonheur maken we cuberdons en gommetjes in allerlei smaken en zijn we ook bekend voor onze artisanale pâte de fruits die tot op de dag van vandaag nog steeds ambachtelijk worden gemaakt op basis van vruchtenpulp.”

Ons geheim

“Wij brachten onze jeugd door in de snoepjesfabriek en kennen dit bedrijf vanbinnen en vanbuiten. Hier worden ambachtsproducten nog steeds met veel liefde gemaakt.”

Noorwegenstraat 38, 9940 Evergem
09 357 42 19

Geraardsbergen

Bakkerij De Smet Wouter

Geraardsbergse mattentaarten

Ons verhaal

Wouter De Smet: “Sinds de opstart van de bakkerij in 1995 is bakkerij De Smet steeds op zoek gegaan naar de ware essentie van de warme bakker. Als jong, onervaren, pas gehuwd koppeltje was dit dan ook ‘de’ uitdaging van ons leven. We werken met een uitgebreid team van gekwalificeerd en goed opgeleide bakkers met het hart voor de stiel op de juiste plaats.”

Ons product

“Als warme Geraardsbergse bakker staan we bekend voor onze heerlijke broden en de Europees erkende Geraardsbergse mattentaarten uiteraard.”

Ons geheim

“We zijn een landelijke bakkerij in een zeer rustige en familiale sfeer waar kwaliteit en zorg op de eerste plaats komen.”

Klakvijverstraat 22, 9506 Geraardsbergen
054 32 93 47

Deinze

Ferdinand Tierenteyn

mosterd

Ons verhaal

Bernard Desrumaux: “Mostaardfabriek Oud Huis Ferdinand Tierenteyn is sinds jaar en dag producent van een mooi gamma van verfijnde en pittige mosterdsoorten. Deze worden nog steeds gemaakt volgens het recept van Ferdinand, zoon van Petrus Tierenteyn, oprichter van het huis Tierenteyn in 1818. Het bedrijf vaart nog steeds een onafhankelijke koers waarbij gekozen wordt voor een artisanale productie en topkwaliteit.”

Ons product

“Ferdinand Tierenteyn produceert bijzondere mosterdsoorten zoals de Extra (pittigste mosterd), de Stropkes (iets zachtere mosterd), de mosterd à l’ancienne of graanmosterd (grof gemalen mosterd), de Balsamico-mosterd (op basis van balsamico-azijn) en de gele mosterds.”

Ons geheim

“De smaak van onze mosterds wordt bepaald door een weloverwogen en precieze menging van meerdere mosterdzaadsoorten, zonder toevoeging van kunstmatige smaakstoffen.”

Europalaan 53, 9800 Deinze
09 226 32 62

Buggenhout

Grega

ham

Ons verhaal

Luc Van den Berghe: ”Mijn ouders Greta en Gaston (vandaar Grega) namen in de jaren ‘50 de zaak over van vader en nonkel Van den Berghe. In de toenmalige slagerij werd vaak naar kwaliteitsham gevraagd dus ging mijn vader in Spanje en Italië de zoutingstechnieken bestuderen. Volgens hem begon het allemaal met vijf hespen die op de patattenzolder gedroogd werden, terwijl we nu zo’n 100.000 hammen per jaar bereiden. Ik zet het bedrijf verder en mijn vader neemt groepen op sleeptouw voor een leerrijke rondleiding.”

Ons product

“Grega produceert gekookte hammen en gedroogde hammen als de Superano (15 maand gerijpt), de Nec Plus Ultra (18 maand gerijpt) en de Pata Grega (24 maand gerijpt).”

Ons geheim

“Grega is de énige hammenproducent in België die zijn hammen meer dan vijftien maanden laat rijpen. Hoe langer een ham kan rijpen, hoe beter verteerbaar ze wordt en hoe meer poly-onverzadigde vetzuren ze bevat.”

Maalderijstraat 40, 9255 Buggenhout
052 33 49 42

Zottegem

Hoorens Koffiebranderij

koffie en thee

Ons verhaal

Eveline Hoorens: “Het verhaal begon in 1928 toen grootvader Jozef Hoorens de koffiebranderij stichtte en al vlug in de streek beroemd werd voor de lekkere koffie die hij creëerde. Hij ging de versgebrande koffie overal ter plaatse leveren. Op een donkere avond kort na de oorlog verongelukte Jozef met zijn auto. Zijn echtgenote beleefde donkere tijden, maar besloot haar mannetje te staan en leerde zelf koffie branden. Het is de legende over deze dame die me ervan overtuigde om, na mijn opleiding tot modeontwerpster, in haar voetsporen te treden.”

Ons product

“Wij roosteren dagelijks op ambachtelijke wijze topkoffiebonen uit alle hoeken van de wereld. Kwaliteit dragen we hoog in het vaandel, zodat we onze grootouders eer aan doen.”

Ons geheim

“We gaan prat op de lichtverteerbaarheid van onze koffie. Onze koffiebonen worden langzaam geroosterd waardoor de koffie met volle teugen kan worden gedronken zonder dat je er last van krijgt.”

St-Hubertusplein 20/1, 9620 Zottegem
09 360 01 76

Brakel

Landgoed Dorrebeek

wijn

Ons verhaal

Eric De Koekelaere: “Rechtover onze woning ligt een weiland met een zuiderhelling. Dit was voor ons een uitgelezen plek voor het starten van onze buitenhobby. En zo werden de eerste wijnranken van Landgoed Dorrebeek in 2004 aangeplant.”

Ons product

“We maken wijn in al zijn variëteiten. Elk jaar maken we een ander product naargelang het weer: vorst, nat, droog, regen, zon? Elk jaar anders, elk jaar steeds een nieuwe uitdaging. Maar we werken met schimmelresistente rassen zoals de Regent en Johanitter. Zo kunnen we werken met respect voor de natuur en moet er niet gesproeid worden met pesticiden.”

Ons geheim

“Onze liefde voor de natuur en passie voor de wijn is onze grote troef. Het neusje van de zalm is onze schuimwijn Bubbels. Deze ligt 3 jaar ‘sur lattes’ voor deze afgewerkt wordt. Bijna twee keer zo lang als champagne-schuimwijn. Dit geduld leidt tot een fijne pareling en zachtheid. We genieten van ons streekproduct in een gezellige sfeer.”

Dorrebeekstraat 6a, 9660 Brakel
0496 80 99 59

Zottegem

Mertens

graanjenever O'de Flander

Ons verhaal

Jan Mertens: “Mijn grootvader Kamiel startte in 1920 met het maken van cider. Later specialiseerde hij in wijnimport en in de productie van gedistilleerde dranken. In 1979 nam ik de zaak van mijn vader over. Jenever Mertens wordt al meer dan 30 jaar volgens een familierecept vervaardigd. De moutwijn stoken we zelf in een gloednieuwe installatie. Ten eerste omdat het steeds moeilijker wordt moutwijn aan te kopen, maar ook omdat consumenten het volledige stookproces willen meemaken.”

Ons product

“Ons paradepaardje is de graanjenever Jan Mertens, van 40°. Hij voldoet aan de kwaliteitsvereisten om het Europees label te dragen en behoort daarom tot de O’de Flander jenevers.”

Ons geheim

“Geïnteresseerde bezoekers kunnen het volledige stookproces van dichtbij meemaken en alle geheimen van het jenever-brouwen ontdekken.”

Steenweg op Aalst 84, 9620 Zottegem
0475 52 80 17

Gent

RoomeR

vlierbloesemaperitief

Ons verhaal

Jeroen Michels: “Op ons vijftiende experimenteerden mijn broer Maarten en ik met het brouwen van drankjes en wijntjes van alles wat er rondom ons in de natuur leefde. Dit deden we in de bijgebouwen van het woonhuis van ons mémé. Gebaseerd op een oud recept van haar creëerden we een nieuw drankje op basis van vlierbloesem. Het aperitiefdrankje dat we vandaag kennen als RoomeR.”

Ons product

“RoomeR is een volledig natuurlijk, artisanaal en Gents aperitiefdrankje op basis van vlierbloesem. Het is exclusief verpakt in een bolle fles met hoge hals en sierlijk zwevende vlierbloesems.”

Ons geheim

“RoomeR kan je drinken als aperitief, origineel als cocktail of bij het dessert.”

Krevelstraat 2/1, 9000 Gent
09 223 81 83

Balegem

Stokerij Van Damme

graanjenever O'de Flander

Ons verhaal

Dominique Kerckhof: “In 1862 werd de landbouwdistilleerderij opgericht in Balegem. Onze producten staan bekend als ‘Balegemsche’. In de periode van december tot april wordt de jenever gestookt volgens de ambachtelijke methodes uit de 19e eeuw. De stoommachine draait nog op volle toeren net als in haar beginjaren, op kolen en niet op elektriciteit. In de zomer verschuift de aandacht naar de boerderij met zijn honderden runderen en vele hectaren landbouwgrond. Op de boerderij is er ook een B&B en koffiehuis waar we gasten hartelijk ontvangen.”

Ons product

“Met onze moutwijn maken we: graanjenever van 31°, 41° (O’de Flander jenever) en 54°, citroen- en kriekenjenever van 20°, advocaat van 15° en graanjenever- en advocaatpralines.”

Ons geheim

“Bij Van Damme loopt het proces letterlijk van korrel tot borrel. We telen ons eigen graan en zijn daarmee de laatste werkende landbouw-jeneverstokerij in de Benelux.”

Issegem 2, 9860 Oosterzele-Balegem
09 362 50 25

Gent

Van Hoorebeke Chocolaterie

chocolade

Ons verhaal

Luc Van Hoorebeke: “In 1982 startte ik in mijn atelier in Gent met de fabricatie van artisanale pralines. Een passie die ik kan delen met mijn zoon Cédric. Samen verwerken we in onze producten enkel Belgische chocolade van topkwaliteit. Afhankelijk van de gewenste smaak en aroma kiezen we voor een andere originechocolade. Want het klimaat en de omgeving waar de cacaobonen gekweekt worden, beïnvloeden telkens de smaak.”

Ons product

“Zowel Cédric als ik hebben een eigen winkel in Gent en bieden een uitgebreid assortiment aan pralines en andere chocoladeproducten aan. Je kan bij ons ook terecht voor gepersonaliseerde pralines met eigen gekozen logo’s, foto’s of tekst op.”

Ons geheim

“De passie voor chocolade die ik met mijn zoon deel, ligt aan de basis van onze toewijding voor het vak. Samen kunnen we uren spenderen in ons atelier en onze creativiteit de vrije loop laten.”

Sint-Baafsplein 15, 9000 Gent
09 221 03 81

Gijzenzele

De Vierhoekhoeve

kaas

Ons verhaal

Pieter Taelman: “De Vierhoekhoeve is al generaties in handen van de familie De Sutter. Mijn schoonouders kozen de naam Vierhoekhoeve als dankbaarheid voor de schepping en de vier levenselementen die onmisbaar zijn voor mens, dier en plant: water, wind, zon en aarde. Sommige delen van de hoeve zijn nog van de oorspronkelijke hoeve uit de negentiende eeuw. Terwijl de boerderij al die jaren volop bleef draaien met akkerbouw en veeteelt, legden we ons ook toe op landbouweducatie.”

Ons product

“Bij ons kan je terecht voor tal van hoeveproducten, maar het bekendst zijn onze kazen: natuurkazen, kruidenkazen, bierkazen en speciale kazen zoals strokaas en truffelkaas.”

Ons geheim

“De kazen van de Vierhoekhoeve worden met dagverse melk van eigen koeien gemaakt. Hiermee wordt ’s morgens de kaastobbe gevuld en tegen de middag ligt de kaas al te rusten onder de pers.”

Brielstraat 71, 9860 Gijzenzele
09 362 57 91

Zwijnaarde

Wijndomein Vandersteene

wijn

Ons verhaal

Diederik Vandersteene: “In 2015 startten we met een nieuwe uitdaging bij bloemisterij Gemaflor: schuimwijn maken van eigen geteelde druiven. Ons domein in Zwijnaarde is 3.2 ha groot. In 2020 kwamen de eerste wijnen op de markt. Deze werden bekroond met een gouden medaille voor Beste Belgische Wijnen.”

Ons product

“We gebruiken uitsluitend druiven van onze eigen wijngaard, typische champagnedruiven. We oogsten manueel en het tweede gistingsproces gebeurt op de fles. Bijgestaan door oenologen uit de Champagnestreek maken we mousserende wijnen in de variëteiten wit, rosé en rood.”

Ons geheim

“Dankzij onze generatielange ervaring in de groene sector voelen we ons vertrouwd in de wijngaard. Ik volgde, samen met mijn vader Geert, de opleiding wijnmaker bij Syntra. De liefde voor de planten en de passie voor de wijn is een ideale combinatie om deze uitdaging ten volle aan te gaan.”

Krekelstraat 32a, 9052 Zwijnaarde
09 221 95 95

Geraardsbergen

Bakkerij Nevens

Geraardsbergse mattentaarten

Ons verhaal

Pascal Nevens: “De Geraardsbergse mattentaart is een Europees erkend streekproduct, iets waar ik heel fier op ben. In 1986 opende ik de bakkerij en al snel groeide het succes met ambachtelijke mattentaarten. Vandaag zijn ook mijn twee dochters actief in het bedrijf. Met onze mattentaarten zijn we te vinden op talrijke markten, beurzen en evenementen.”

Ons product

“Geraardsbergse mattentaart moet gemaakt worden met melk uit de streek. De ‘matten’ worden gemaakt door gekookte melk en karnemelk samen te voegen. Deze vormen samen met suiker, eieren en amandelpoeder de heerlijke vulling van dit bladerdeeggebak.”

Je vindt onze Geraardsbergse mattentaarten terug in OOOST waar ze dagelijks vers worden afgebakken!

 Ons geheim

“Het geheim zit hem in de verwerking en de verhouding van de grondstoffen. Dagelijks schuif ik zo’n 700 mattentaarten in de oven die stuk voor stuk met de hand gemaakt worden en doorheen de jaren geperfectioneerd zijn.”

Boelarestraat 38, 9500 Geraardsbergen
054 41 18 23

Lokeren

Bicobel

Gentse kletskoppen en Vuile tallore

Ons verhaal

Hans Van Durme: “Authentieke recepten en héél véél passie, met die twee ingrediënten startten we 25 jaar geleden de productie van traditionele koekjes met hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten. We zijn kleinschalig begonnen, maar met grote dromen. Er is sindsdien veel veranderd, maar de passie voor het vak en de liefde voor heerlijke koekjes zijn gebleven.”

Ons product

“We brengen twee bijna vergeten koekjes terug op de markt. De ‘Vuile Tallore’ en ‘Gentse Kletskoppen’ zijn echte Gentse specialiteiten. Wie ze proeft, geniet ten volle van de smaak van weleer.”

 Ons geheim

“We zijn een modern zoetwarenbedrijf met exclusieve en traditionele lekkernijen dat zich richt naar banketbakkers, confiseriezaken en pralinewinkels. We garanderen versheid en een stipte levering.”

Spieveldstraat 55, Industriepark E17/3255, 9160 Lokeren
09 337 72 00

Gavere

Breydel

Breydelham en -spek

Ons verhaal

Ivan De Keyser: “Mijn vader Antoine begon in 1979 met ovengebakken vleeswaren en delicatessen te produceren. In 1989 startten we samen een eerste fabriek in Gavere waar ik sinds 1991 helaas alleen aan het roer sta. Sinds 2009 is Breydel gevestigd in een multifunctioneel en duurzaam productiepand in Gavere. Al onze producten zijn vervaardigd uit puur Belgisch varkensvlees van de hoogste kwaliteit. Het merk heb ik steeds opgebouwd vanuit de beleving. Breydel, proef gezelligheid, elke dag!”

Ons product

“Naast onze Vlaams erkende streekproducten Breydelham en Breydelspek, bieden we nog een uitgebreid gamma kwaliteitsproducten aan, zoals het Breydelboutje, Breydelham-mousse, Breydelhamkroket, en de Breydel Côte à l’os.”

Ons geheim

“De Breydelproducten worden met een geheime kruidenmix bestrooid en gebakken in een authentieke warme luchtoven: uniek gebakken en lekker kruidig.”

Legen Heirweg 2, 9890 Gavere
09 389 69 80

Sint-Lievens-Esse

Brouwerij Van Den Bossche

Buffalo Bitter en Pater Lieven

Ons verhaal

Bruno Van den Bossche: “De brouwerij is gesticht in 1897 door mijn voorvader Arthur Van den Bossche. Sindsdien is het familiebedrijf van vader op zoon overgegaan. Vandaag is de vierde generatie actief en groeit het bedrijf als nooit tevoren. Ik ben verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van de brouwerij. Ook mijn broer Emmanuel is sinds kort actief in de brouwerij.”

Ons product

“De brouwerij is gekend voor de Pater Lieven en Buffalobieren. Pater Lieven werd gebrouwen in 1957 ter gelegenheid van de Sint-Livinus feesten, vandaar komt de naam. Buffalo ontstond in 1907, toen de brouwersgasten het brouwsel per ongeluk lieten aanbranden omdat ze naar het circus ‘Buffalo Bill’ gingen kijken. Het bier heeft zijn naam te danken aan deze Amerikaanse cowboy.”

Ons geheim

“Een familiale en artisanale brouwerij en toch innovatief! Het vakmanschap zit in ieder flesje.”

Sint-Lievensplein 16, 9550 Sint-Lievens-Esse
054 50 04 11

Oudenaarde

Camp's

pickels, zilveruitjes, augurkjes en ingelegde groenten

Ons verhaal

Ben Decock: “Niet veel mensen kunnen het nog doorvertellen maar in 1905 startte Louis Van Camp met het inleggen van groenten op azijn, iets wat toen nog een zeer gangbare praktijk was bij Vlaamse gezinnen. Met de stukjes groente die over waren maakte hij later een saus die hij had geproefd in het Verenigd Koninkrijk: de Piccalilly! Dit was de start van de Belgische pickles! Daarna maakte Camp’s ook mosterd. In 2011 nam ik het bedrijf over van de gebroeders Van Camp.”

Ons product

“Bij Camp’s zijn we bekend voor onze mosterds, pickles en ingelegde groenten. Met onze nieuwe lijn ‘Camp’s classics’, keren we terug naar 1905 met een gamma groenten ingelegd in azijn.”

Ons geheim

“Ruim honderd jaar later werken we bij Camp’s nog steeds met de originele en 100% natuurlijke recepten die bij de start van Camp’s werden gebruikt. Onze pickles bevatten trouwens de meeste groentjes van alle pickles op de markt!”

Coupure 1, 9700 Oudenaarde
055 21 27 21

Gent

Confiserie Larmuseau

sneeuwballen

Ons verhaal

Joeri Pergoot: “Het prille begin van de ambachtelijke confiserie Larmuseau gaat terug tot 1913. In de confiserie die toen nog Supra heette, verwende August Larmuseau de Gentse zoetekauwen met allerlei zoetwaren. August creëerde er de fameuze sneeuwbal. Het perfecte alternatief voor de toen onbetaalbare chocolade. De sneeuwbal kende zo’n succes dat August de gouden medaille voor voeding in de wacht sleepte op de wereldtentoonstelling te Gent, in 1913.”

Ons product

“Bij Larmuseau worden er verschillende soorten sneeuwballen geproduceerd: smeuïge wolkjes die ondergedompeld worden in chocolade en naargelang de smaak bestrooid worden met een topping. De perfecte sneeuwbal kraakt als je erin bijt en smelt weg op je tong als sneeuw voor de zon.”

Onze sneeuwballen zijn enkel tijdens de winterperiode te koop.

Ons geheim

“Al meer dan 100 jaar verwennen we onze klanten met Belgische confiserie. Traditie, authenticiteit en vakmanschap behoren tot de zeemzoete kern van Larmuseau.”

Eeklostraat 114b, 9000 Gent
09 253 90 67

Deinze

Filliers Distillery

graanjenever O'de Flander

Ons verhaal

Bernard Filliers: “Het verhaal van Filliers start in 1880 wanneer Karel Filliers een vergunning kreeg om naast het landbouwbedrijf ook een jeneverbranderij te starten. In 1980 is er geen sprake meer van een landbouwbedrijf en stonden mijn neef en ik (vijfde generatie) klaar om op te volgen. We kozen voor kwalitatieve en belegen (op eiken vaten gerijpte) producten. Ondertussen doet ook de zesde generatie zijn intrede.”

Ons product

“Filliers staat eerst en vooral bekend om zijn oude en jonge jenevers. Daarnaast hebben we nog een groot assortiment aan fruit- en creamjenevers, advocaat, whisky en gin.”

Ons geheim

“Als een van de weinige jeneverfabrikanten distilleert Filliers nog zelf moutwijn. Dat doen we in traditionele koperen alambieks (distilleerkolven). Moutwijn is een halffabrikaat, dat voor 100% gemaakt wordt uit de beste granen en voor zowat alle jenevers als basisingrediënt gebruikt wordt.”

Leernsesteenweg 5, 9800 Deinze
09 386 12 54

Sint-Niklaas

Guylian

chocoladezeevruchten

Ons verhaal

“Toen Guy met Lilliane trouwde in 1958 vereeuwigden ze hun passie voor elkaar en voor chocolade door hun voornamen samen te voegen tot één: Chocolaterie Guy-Lian. Guy ontwikkelde de unieke hazelnootpralinévulling en Lilliane zorgde voor de artistieke toets en ontwierp de prachtig gemarbreerde schelpvormen. De donkere, witte en melkchocolade vloeien in elkaar over, net zoals de levens van de twee geliefden.”

Ons product

“Guylian is wereldwijd gekend voor zijn chocolade zeevruchten en zeepaardjes. Daarnaast bieden we ook een groot assortiment pralines, truffels en chocoladerepen aan.”

Ons geheim

“Het iconische recept voor onze huisbereide geroosterde hazelnootpralinévulling werd door onze stichter, Guy Foubert, samengesteld en wordt tot op vandaag gebruikt door onze meester-chocolatiers.”

Europark-Oost 1, 9100 Sint-Niklaas
03 760 97 00

Drongen

Ijsster

ijs

Ons verhaal

Geert Gysel en Dominque De Pauw: “Tot op vandaag gebruiken we de originele Lembeekse ambachtelijke recepturen van de oprichter van Ijsster. Dit verrijken we met een smaakvol gamma en verfijnde actuele creaties. In ons gloednieuw atelier in Drongen laten we je kennismaken met de geheimen van het ijsambacht. ”

Ons product

“We verwennen je met heerlijk premium ambachtelijk roomijs, de fruitigste sorbets, de smakelijkste ijsdesserts en de mooiste ijstaarten. Je kan bij IJsster terecht voor zowel zoete als hartelijke ijssoorten.”

Ons geheim

“Onze opgeleide ijsbereiders nemen alleen genoegen met de meest kwaliteitsvolle natuurlijke ingrediënten uit de kortst mogelijke keten. Lokale hoevemelk, echte boter, eieren, kwaliteitsvanille en fruitpurees van seizoensvruchten garanderen de hoge kwaliteit waarvoor onze vele trouwe klanten zo graag bij ons aankloppen.”

Boskeetstraat 19, 9031 Drongen
09 377 59 25

Evergem

Noyen

pensen

Ons verhaal

Johan Noyen: “In 1910 startte boerenzoon Julien Noyen met werken in het slachthuis van Gent voor één frank per uur. In tien jaar tijd werkte hij zich op en nam de zaak over. De zaak was een succes en was dagelijks open van zes uur ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds. In 1960 werd een productieruimte opgericht in Mariakerke die doorheen de jaren meerdere malen werd uitgebreid. In de ateliers worden nu jaarlijks meer dan vijf miljoen worsten gedraaid met ingrediënten van de bovenste plank.”

Ons product

“Wij maken worsten en verse bereidingen voor slagers, traiteurs, horeca, voedingswinkels en supermarkten.”

Ons geheim

“De Gentse paardenlookworst is een Vlaams erkend streekproduct. Tot op vandaag blijft Noyen de enige producent van paardenlookworst. De ambachtelijke worst is enorm populair dankzij zijn aparte smaak en mager vlees.”

Noorwegenstraat 14, 9940 Evergem
09 226 15 80

Wichelen

Stokerij Rubbens

graanjenever O'de Flander

Ons verhaal

Dirk Beck: “Aanvankelijk startte Rubbens in Zele met een landbouwbedrijf. In 1917 werd de jeneverstokerij gesticht en de landbouw verminderde jaar na jaar. Er werden steeds grotere hoeveelheden graan aangekocht en de verkoop van jenever in wit-stenen kruiken en op eikenhouten vaten breidde uit. Dankzij de alom gekende ‘jenever Vieux-Système’ kende het bedrijf een bloei. In 2007 nam ik het bedrijf over. Bij de productie gaan we heel milieubewust te werk met een lage vervuilingsgraad en groene energievoorziening.”

Ons product

“In ons gamma zitten verschillende jenevers, likeuren, en advocaat. Onze graanjenever is Europees erkend als O’de Flander jenever.”

Ons geheim

“Bij stokerij Rubbens kan je een rondleiding boeken en het volledige productieproces van dichtbij meemaken.”

Bohemen 101, 9260 Wichelen
052 44 50 35

Buggenhout

Thyssen

graanjenever O'de Flander

Ons verhaal

Philip Thyssen: “Op zestienjarige leeftijd werkte ik al bij mijn vader in zijn wijnzaak ‘Schellekens’ in Buggenhout. In de jaren ‘90 zijn we verhuisd naar het oude schooltje waar we nu zitten. Sinds 2000 leid ik samen met mijn vrouw het bedrijf. We hebben een groothandel, wijnimport en likeurfabriek waar je terecht kan voor al je wijnen en sterke dranken. We produceren ook onze eigen jenevers en gin.”

Ons product

“Onze specialiteit bestaat uit eigen gebrouwen jenevers, likeuren en gin. Ons bekendste product is de Buggenhoutse jenever, Europees erkend als O’de Flander jenever. Sinds 2014 maak ik ook de Pink Cloud Gin, een gin met een kriekje in die de gin roze kleurt.”

Ons geheim

“Al onze producten zijn natuurproducten. Ze zijn gemaakt met natuurlijke extracten en ingrediënten.”

Kuitelgem 18, 9255 Buggenhout
052 33 40 12

Gent

Van Landschoot

groenten en fruit

Ons verhaal

Kathy Van Landschoot: “Mijn vader Julien van Landschoot startte ongeveer 56 jaar geleden met het verhandelen van citrusvruchten en lokaal gekweekte groenten in Beervelde en de wijde omgeving. Toen was er een versmarkt op de Vrijdagsmarkt in Gent van groenten en fruit waar hij zijn producten aankocht om zo met zijn steekkar te verkopen. Later verdween die markt naar Zwijnaarde waar nu de Ghelamco Arena gevestigd is, maar hij bleef aan Sint-Jacobs en bouwde zijn zaak uit tot wat het nu is. Bij zijn overlijden in 2008 nam ik de fakkel over.”

Ons product

“De groenten en het fruit worden dagelijks aangevoerd van diverse veilingen en kwekers. Onze specialiteiten zijn aardbeien en asperges.”

Ons geheim

“We streven ernaar voortdurend de beste kwaliteit te bieden aan de scherpste prijs en dit in de kortst mogelijke leveringstermijn.”

Van Landschoot werd overgenomen door Square Melon uit Zelzate begin 2017.

Bij Sint-Jacobs 20, 9000 Gent
09 223 34 16

Zelzate

Stokerij-Eenvoud

jenever

Ons verhaal

Kaat Vanherck: “Op zoek naar een nieuwe hobby kwamen we op het idee om de oude ambacht van het distilleren nieuw leven in te blazen. We gaan terug naar de oorsprong van smaken en gebruiken duurzame grondstoffen. We kiezen bewust voor grondstoffen van eigen bodem, onze Belgische trots. Daarnaast leggen we een focus op circulaire economie en gebruiken we producten, materialen en grondstoffen intensiever met focus op maximale herbruikbaarheid. Onze passie en liefde voor het authentieke product zullen altijd voor massaproductie staan.”

Ons product

“Stokerij-Eenvoud wil zich specialiseren in het ontwerpen en ontwikkelen van speciaal-distillaten zoals eau-de-vie van peren, appels, … Ons paradepaardje wordt de moutwijnjenever: pure moutwijn gelagerd op diverse vaten.”

Ons geheim

“Eenvoud uit de natuur en duurzaamheid gaan hand in hand. We werken zonder toevoeging van chemische aromaten en kleurstoffen.”

Wachtebekestraat 118, 9060 Zelzate
0476 56 58 86

Lebbeke

Vondelmolen

peperkoek

Ons verhaal

Jan Borms: “In 1867 kocht onze familie de bekende ‘Vondelmolen’, aan de Vondelbeek in Lebbeke. Hier maken we al 150 jaar peperkoek volgens aloude familierecepten. Ons bedrijf groeide uit tot de grootste producent van peperkoek in België. Vandaag maken we de lekkere peperkoek nog steeds volgens de originele recepten onder leiding van de vijfde generatie Borms.”

Ons product

“Vondelmolen heeft een uitgebreid assortiment aan peperkoek, gaande van de artisanale variant tot peperkoek met honing en fruit. Drie ingrediënten liggen aan de basis van peperkoek: roggebloem, suikerstroop en kantkoek. Hier worden nog verschillende kruiden, aroma’s en fruitsoorten aan toegevoegd.”

Ons geheim

“Vondelmolen is een écht familiebedrijf waar 150 jaar aan ervaring wordt doorgegeven op volgende generaties. De oude familierecepten zijn in die tijd amper gewijzigd.”

Dendermondsesteenweg 208, 9280 Lebbeke
052 40 90 40

Merelbeke

Wijnhuis Bollaert

De Stoop advocaat en graanjenever O'de Flander

Freddy en Luc Bollaert: “Het begon in 1935 als een uit de hand gelopen hobby van ons grootvader Alfred Remue die besloot om zelf fruitwijn te maken. Onze ouders stapten mee in de handel en ons vader, André Bollaert ging geïmporteerde Franse wijnen verkopen. Sedert vele jaren is Wijnhuis Bollaert een bekend begrip in Merelbeke en omstreken. In 1984 besloten wij de zaak over te nemen. In 2002 nam Wijnhuis Bollaert distillery De Stoop over waar tot op vandaag nog heerlijke advocaat en unieke jenevers en likeuren worden gemaakt.”

Ons product

“Wij hebben een groot gamma aan wijnen, aperitieven en sterke dranken afkomstig uit heel verscheiden landen. Daarnaast hebben we ook de bekende advocaat en jenever van De Stoop.”

Ons geheim

“De Stoop werd opgericht te Gent in 1868 door de familie De Stoop. In de jaren zestig werd het overgenomen door Willy Van Ruyskensvelde. In 2002 kwam de volgende overname door Wijnhuis Bollaert. Telkens werd de naam De Stoop behouden.”

Hundelgemsesteenweg 286, 9820 Merelbeke
09 230 70 56

Merelbeke

La Clé du Sud

Chocolade

Ons verhaal

Thomas: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door chocolade en het maken van pralines. Door te experimenteren met verschillende smaken en technieken werd het aanbod al snel uitgebreid met chocolade snacks en dragees.”

Ons product

“Het maken van chocoladedragees is voor mij meer dan alleen een ambacht. Het is een passie en een uitlaatklep voor mijn creativiteit. Ik hou van de zoektocht om elke keer weer nieuwe smaken en combinaties te bedenken. ‘Snacking on the go’ zit al een tijdje in de lift en met ons groot aanbod aan chocoladedragees komen wij daar perfect aan tegemoet. Het uitzoeken van de beste chocolades, het zorgvuldig voorkristaliseren van de chocolade tot het selecteren van de meest kwalitatieve noten en vruchten zijn allemaal stappen om tot een verrassende en lekkere dragee te komen. Het moet telkens weer een feest zijn voor de smaakpapillen, met intense smaken en texturen.”

Ons geheim

“Ons geheim is eenvoudig: het gebruik van topproducten én de passie voor het vak. Bovendien ben ik sterk overtuigd van de waarde van fair trade chocolade en eerlijke handel. Het is ook mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze producten op een manier worden geproduceerd die recht doet aan iedereen langs de hele productieketen, van de boeren die onze cacao verbouwen, lokale producenten, tot de consumenten die van onze chocoladedragees, pralines en chocolade snacks genieten.”

Rood Beeldekenstraat 61, 9820 Merelbeke-Bottelare
0475 66 63 19

Nieuwkerken-Waas

Brouwerij Verhofstede

jenevers, likeuren, kruidendranken, gins

Ons verhaal

Maria Verhofstede: “Brouwerij Verhofstede is één groot familieverhaal. De liefde voor het creëren zit in onze genen. Al vier generaties lang maken wij zuivere natuurproducten waarin je passie en ambacht proeft in elke slok. Onze focus ligt op de beleving van onze producten. Vanuit onze winkel ervaar je ons vakmanschap vanop de eerste rij: je vangt een glimp op van het
productieproces en je wordt ondergedompeld in onze dranken.”

Ons product

“We maken karaktervolle jenevers, likeuren, kruidendranken, gins en Citrus 0.0% van de fijnste kwaliteit. Recht uit het hart, met aandacht voor smaak, ambacht en traditie. De natuurlijkheid en ons eigen water is de rode draad doorheen onze productie.”

Ons geheim

“De kwaliteit van het beginproduct ligt aan de basis van ons finale product. Daarom werken we met betrouwbare leveranciers die dit hoog in het vaandel dragen. Daarnaast blijven we trouw aan onze traditie en de bijhorende recepten. Dat zorgt voor de fluwelen smaak van al onze dranken.”

Vlasbloemstraat 166, 9100 Nieuwkerken-Waas
03 775 74 84

Sint-Niklaas

Balerdon

chocoladeneuzen

Ons verhaal

Dirk Bal: “Balerdon is afkomstig van de familienaam Bal, gecombineerd met een gedeelte van het woord cuberdon. Bij Balerdon hebben we een patent op de ‘choc-neus’. Het is een praline in de vorm van een Gentse neus. Kwaliteit en smaak komen bij ons op de eerste plaats. Hiervoor selecteren wij voor onze klant enkel de beste producten om onze creaties die extra verfijning te geven.”

Ons product

“Bij Balerdon hebben we drie specialiteiten: chocoladeneuzen, kruidenchocolade en truffels.”

Ons geheim

“Elke choc-neus heeft een specifieke vulling. Dit kan je merken aan de wisselende kleur van het topje van de chocoladeneus. De choc-neus is uniek in zijn soort en vind je enkel bij Balerdon.”

Parkstraat 21, 9100 Sint-Niklaas
0468 26 16 20

Melle

Brouwerij Huyghe

Delirium Tremens en Floris Kriek

Ons verhaal

Alain De Laet: “In 1906 kocht mijn grootvader Leon Huyghe de brouwerij in Melle. Ondanks de moeilijke tijden slaagden we er steeds in het hoofd boven water te houden. In ‘88 werd Delirium Tremens voor het eerst gebrouwen met 3 verschillende gisten en in een originele verpakking: keuls aardewerk. Brouwerij Huyghe heeft de ambitie om de duurzaamste brouwer van het land te worden.”

Ons product

“Onze bekendste merken zijn Delirium, La Guillotine en Averbode abdijbier. Sinds 2013 wordt ook één keer per jaar Deliria gebrouwen. Een gelegenheidsbier gebrouwen door vrouwen, speciaal voor internationale vrouwendag.”

Ons geheim

“De Confrérie van de Roze Olifant van Melle werd gesticht in 1992 met als doel de aloude tradities van de Melse streekbieren als kwaliteitsproduct in binnen- en buitenland te promoten en deze bieren als ‘echt iets van bij ons’ te leren waarderen.”

Brusselsesteenweg 282, 9090 Melle
09 252 15 01

Ertvelde

Brouwerij Van Steenberge

Gentse Tripel, Augustijn en Gulden Draak

Ons verhaal

Jef Versele: “De geschiedenis van onze brouwerij gaat terug tot 1784. In Ertvelde werd toen brouwerij “De Peer” gesticht door mijn verre voorouder Jan Baptist De Bruyne. Ik maak ondertussen deel uit van de 6e generatie en sta sinds 2013 aan het hoofd van de familiebrouwerij. We zijn gespecialiseerd in hogegistingsbieren met nagisting op fles en vat.”

Ons product

“Gulden Draak, Augustijn en Piraat zijn onze paradepaardjes. Gulden Draak is genoemd naar het vergulde beeld op de top van het Gentse Belfort. Naast onze Augustijn blond en donker, bestaat het bier ook in een Grand Cru versie, de “tripel” zeg maar. Iets minder bekend, maar volgens velen zonder twijfel één van de beste en fijnste bieren van onze brouwerij.”

Ons geheim

“We blijven continu investeren om de kwaliteit nog beter te bewaken, de bedrijfsprocessen te optimaliseren en meer te produceren. Zo werd voor 11 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe koude blok die net in gebruik is.”

Lindenlaan 25, 9940 Ertvelde
09 344 50 71

Dendermonde

La Confiance

speculoos

Ons verhaal

Leo Borms: “Mijn overgrootvader, bakker Jozef Borms, richtte in de jaren ‘20 La Confiance op. Hij geloofde dat je het vertrouwen van mensen wint door elke dag in alle integriteit naar de beste resultaten te streven. Toen ik vier jaar geleden zijn recept voor speculoos terugvond, groeide het idee om La Confiance opnieuw leven in te blazen.”

Ons product

“Bij La Confiance bakken wij koekjes van topkwaliteit met hedendaags vakmanschap maar altijd met respect voor de traditie en het ambacht. Wij gebruiken uitsluitend de beste biologische ingrediënten die we rechtstreeks aankopen bij de boeren die op onze verpakking staan.”

Ons geheim

“Met de nodige passie en veel doorzettingsvermogen streven wij altijd naar de beste smaak. Voor onze unieke speculoos werden we al beloond met een Superior Taste Award en de erkenning als Vlaams streekproduct.”

Schaapveld 7, 9200 Dendermonde
052 22 58 22

Serskamp

De Klok

advocaat, advocaatcakes, chocolade- en vanillejenever

Ons verhaal

Jolien Galle: “Toen mijn grootvader Raoul Galle in 1985 overleed nam mijn vader Dirk de zaak over. Al vlug kende hij samen met mijn moeder Veerle veel succes met advocaat op grootmoeders wijze, krieken op jenever en huisgemaakte citroenjenever. Samen met mijn broer zijn we de derde generatie die vandaag nog steeds volgens hetzelfde familierecept werkt in Serskamp.”

Ons product

“De Klok biedt een uitgebreid gamma aan van advocaat, likeuren, delicatessen, chocoladeproducten, snoepgoed en confiserie.”

Ons geheim

“Ondanks de lichte druk van buitenaf en het hoongelach van sommigen gebruiken we bij De Klok nog steeds verse eieren die we zelf scheiden. Wekelijks worden er nog manueel 8640 verse eieren gescheiden die onmiddellijk in de advocaat worden verwerkt.”

Wanzelesteenweg 73, 9260 Serskamp
09 324 92 28

Maarkedal

Eaulala

water en limonade

Ons verhaal

Louis-Philippe Van der Donckt: “In 1938 zijn we van een brouwerij overgegaan tot bronwaterbedrijf ‘Straal Bronnen’. Eind jaren ’90 brachten we in exclusieve blauwe flesjes een bruisend en niet-bruisend bronwater op de markt – Eaulala – dat enkel in de betere horecazaken kan worden gedegusteerd. Eaulala is gegroeid als alternatief voor de import van buitenlandse waters voor de Belgische horecamarkt en is een van de weinige Oost-Vlaamse bronwaters. ”

Ons product

“Bij Eaulala-Straal Bronnen verkopen we bruisend en niet-bruisend bronwater van Oost-Vlaamse bodem en een gamma aan limonades.”

Ons geheim

“De blauwe flesjes Eaulala werden speciaal voor de horeca gelanceerd.”

Bronnestraat 1, 9681 Maarkedal
055 31 19 59

Destelbergen

Ganda Ham

Ganda Ham

Ons verhaal

Koen Damme: “In de jaren ‘50 startten Roger Cornelis en Maria Mattheeuws een bescheiden slagerij, waar ze al hun tijd, geduld en liefde investeerden in het ontwikkelen van de nu bekende Ganda Ham. Zeventig jaar later blijft de derde generatie van de Cornelis-familie, ondersteund door een team van enthousiaste professionals, het succesverhaal voortzetten. Bij Ganda is het onze missie om voortdurend te streven naar de beste kwaliteit en smaak. Dit door een combinatie van ambachtelijke methoden en eigentijdse technologie, met respect voor mens, dier en onze planeet.”

Ons product

“Wij hebben een compleet gamma aan Ganda Hammen in verschillende maten en met verschillende kruidingen en rijpingstijden.”

Ons geheim

“Voor de productie van de natuurlijk gedroogde Ganda Ham worden slechts drie ingrediënten gebruikt: varkensvlees, zeezout en … 12 maanden tijd. Dit maakt van Ganda een echt ‘clean label’!”

Haenhoutstraat 210, 9070 Destelbergen
09 353 74 10

Sleidinge

Het Hinkelspel

kaas

Ons verhaal

Alexander Claeys: “Al dertig jaar bestaat Het Hinkelspel als coöperatieve kaasmakerij. Onze core-business is biologische artisanale kaas maken en verkopen. Het Hinkelspel is een coöperatieve vennootschap waarin de meeste werknemers ook coöperant zijn. Ons bedrijf heeft een open transparante structuur waarin iedere vennoot één stem heeft ongeacht het door hem of haar ingebrachte kapitaal. Dit betekent dat er op een democratische manier beslissingen worden genomen die de verdere evolutie van het bedrijf sturen.”

Ons product

“Momenteel maken we zeven kazen: blauweschimmelkaas, kruidenkaas, kaas met gewassen korst, zeewierkaas, vaste geitenkaas, geitenkaas met gewassen korst en Goudse boerenkaas.”

Ons geheim

“Onze missie is ‘eenvoudig en duurzaam’: lekkere kaas maken uit rauwe biomelk in een open democratisch samenwerkingsverband tussen boeren, arbeiders en klanten.”

Weststraat 134a, 9940 Sleidinge
09 377 58 68

Evergem

Klingele

chocolade

Ons verhaal

Koen Klingele: “Het begon allemaal in mijn keuken, in 1995. Met veel passie en creativiteit ontwikkelde ik chocolade met respect voor mens en natuur. Dezelfde filosofie als in mijn keuken van toen, hebben we nog steeds. Alleen is de keuken wat groter.”

Ons product

“Wij zijn specialist in gezonde chocolade. Onze Balance chocolade is rijk aan vezels, smaak en extra cacao en bevat geen suiker. Door in te spelen op tekorten en nieuwe trends in de chocolademarkt, is Balance uitgegroeid tot een merk om trots op te zijn. Sinds 2017 hebben we Chocolates from Heaven, dat geproduceerd wordt met respect voor de cacaoboeren. We kiezen voor Fairtradeproducten om de cacaoboeren in het Zuiden een eerlijke prijs te geven voor hun harde werk en hun duurzame levensomstandigheden te verhogen.”

Ons geheim

“Omdat Klingele transparant wil zijn over de visie en herkomst van de chocolade, kunnen consumenten het verhaal van boon tot tablet lezen binnenin de verpakking.”

Noorwegenstraat 19, 9940 Evergem
09 258 23 58

Merelbeke

Marioca

chocolade

Ons verhaal

Anne Coppieters: “Bij Marioca maken we met de beste cacao chocoladestukken en pralines voor de klant. Creativiteit en originaliteit zijn voor ons even belangrijk als de kunst van het chocolade maken zelf. Elk speciaal moment – een geboorte, Valentijn of de opendeurdag van je bedrijf – verdient immers een aparte creatie. Onze collectie met de hand gemaakte chocoladefiguren en -creaties is uniek.”

Ons product

“Marioca biedt je een gevarieerd assortiment aan van pralines, marsepein en ijs. Daarnaast verkopen we ook koekjes, peperkoek, confiserie, confituur, dragees en likeurtjes. Bovendien heeft elk seizoen zijn eigen collectie zoete specialiteiten en zien zelfs de ballotins er telkens anders uit.”

Ons geheim

“Bij Marioca staan we 24/7 ter beschikking voor jou met onze eigen chocolade-automaat waarin we een ruime keuze aan pralines en chocoladegeschenken aanbieden. Zodat je elk moment van de dag kan genieten.”

Heidestraat 1, 9820 Merelbeke
09 252 15 99

Wondelgem

Rabeko

chocoladepasta's en confituren

Ons verhaal

Koen Claus: “Familiebedrijf Rabeko Products werd in 1997 opgericht voor de vervaardiging van artisanale confituren. Momenteel produceren wij 28 soorten. Kort na de oprichting van Rabeko Products voegden we ook de vervaardiging van Choco Light toe. De Choco Light wordt geproduceerd op basis van witte platte kaas en plantaardige vetten én blijft smeerbaar, zelfs als je hem rechtstreeks uit de koelkast haalt.”

Ons product

“Momenteel produceren wij veertien soorten artisanale confituren met suiker, acht zonder suiker en zes Extra Light confituren met een zeer laag koolhydraatgehalte. Onze chocoladepasta’s zijn te verkrijgen in drie soorten: met suiker, zonder suiker en als hazelnootpasta.”

Ons geheim

“De confituur wordt nog steeds in kleine ketels geproduceerd. Zo blijft de smaak van het vers fruit intens. Bij de bereiding van onze confituur gebruiken we geen citroenzuren, maar vers geperst citroensap.”

Grensstraat 135, 9032 Wondelgem
0495 51 28 08

Aalst

Stokerij De Moor

graanjenever O'de Flander

Ons verhaal

Patrick Van Schandevijl: “In 1910 begon Frans De Moor met zijn vrouw Anna Lafon een kleine stokerij van jenevers en likeuren in het centrum van Aalst. Naast de eigen producten verkochten ze in hun winkel ook andere sterke dranken en wijnen. Eind jaren vijftig nam zoon Gilbert met zijn vrouw Eliane de zaak over. Ik huwde hun dochter Greet De Moor en samen zetten wij de zaak verder. Sinds 2010 exporteren we ook naar Amerika.”

Ons product

“Stokerij De Moor distilleert zijn eigen gin maar vervaardigt ook een uitgebreid assortiment aan unieke graanjenevers en ouderwetse lekkernijen zoals advocaat, elixir, goudwater, paterlikeur, etc. Onze Dirk Martens graanjenever is Europees erkend als O’de Flander jenever.”

Ons geheim

“Stokerij De Moor is één van de weinige warme stokerijen van België, wat betekent dat het hele productieproces van echte graanjenever in eigen huis gebeurt, met respect voor de artisanale traditie.”

Gentsesteenweg 398, 9300 Aalst
053 21 45 82

Gent

Tilly's

Gentse vlaai

Ons verhaal

Tilly: “Als klein meisje logeerde ik vaak bij mijn grootmoeder. Zij leerde me de knepen om een echte kermisvlaai te bereiden, met Oost-Vlaamse speculoos en Oost-Vlaamse peperkoek, volgens het familierecept uit 1959.”

Ons product

“Tilly’s vlaaien worden gemaakt volgens de ambachtelijke Gentse bereiding en is erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. Smeuïg in de mond en vol van smaak.”

Ons geheim

“Na vele jaren vertel ik graag het verhaal van mijn grootmoeder verder, door op ambachtelijke wijze Tilly‘s Gentse vlaai te maken. Benieuwd? Kom genieten van een heerlijk stukje vlaai in mijn eetcafé Uilenspiegel in hartje Gent. Ik presenteer de pure Gentse vlaai op een trendy manier als dessert of als tussendoortje.”

Korte Kruisstraat 3, 9000 Gent
0468 14 38 56

Lokeren

Verhofstede Fruitsappen

fruitsappen

Ons verhaal

An Verhofstede: “In ’86 werden mijn vaders boomgaarden met appels en peren in volle oogstperiode getroffen door een vernietigende storm en hagelbui. Het beschadigde fruit was onverkoopbaar. Hij besloot de vruchten te verwerken tot sap, kocht een kleine pers en produceerde 3000 flessen appelsap en appel-perensap. Het eerste Verhofstede fruitsap was geboren!”

Ons product

“Vandaag hebben we bij Verhofstede Fruitsappen een gamma van 17 verschillende smaken. Allemaal 100% zuiver fruit, zonder toegevoegde suiker, zonder bewaarmiddelen, en zonder kleur- of smaakstoffen.”

Ons geheim

“Bij Verhofstede laten we de natuur zijn werk doen: lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluizen, hagen aanplanten en natuurlijke vegetatiestroken aanleggen om de nuttige insecten aan te trekken en zitstangen en nestkastjes plaatsen voor roofvogels.”

Nieuwe Baan 15b, 9160 Lokeren
09 346 87 79

Lochristi

Wijndomein Nobel

wijn

Ons verhaal

Joris Van Duffel: “Wijndomein Nobel is een Oost-Vlaamse wijngaard gelegen in de mooie gemeente Lochristi. Samen met mijn vrouw Laurence, verbouwen we momenteel 5,5 hectare wijngaard.”

Ons product

“De zandbodems zijn ideaal om frisse, frivole wijnen te produceren, voornamelijk witte. Er wordt gebruik gemaakt van conventionele druivenrassen zoals Chardonnay en Pinot Noir en de minder gebruikelijke variëteiten zoals Johanniter. Het streven naar kwaliteit en perfectie resulteert in evenwichtige wijnen geverifieerd volgens de meest professionele technieken. Om onze wijnen naar een nog hoger niveau te brengen, werken we nauw samen met een oenoloog.”

Ons geheim

“Door de passie van de wijnbouwer en het werken volgens de beste oenologische principes sleepten we, als jong domein, toch al enkele mooie prijzen in de wacht, oa de Gouden Medaille Beste Belgische Wijnen en Zilveren Medaille Concours Mondial.”

Denen 33, 9080 Lochristi
0476 32 78 54

Buggenhout

Wallabieke

honing

Ons verhaal

Bart Callaert: “Ik was van jongs af aan gefascineerd door de natuur en alles wat daarin beweegt. Bij het aanplanten van mijn ecologische tuin, kreeg ik interesse in de honingbij. Sinds 2016 organiseer ik met DroneBee tal van initiatieven voor het redden van de bij en sensibilisatie omtrent de bijenproblematiek.”

Ons product

“Naast de puurste lokale honing, vind je bij ons ook afgeleide honingproducten zoals ons WallaBierke, verschillende smaak-volle sauzen, zoetigheden en andere imker- en bijproducten. Temeer omdat de productie zeer ambachtelijk gebeurt, zijn onze producten kwalitatief superieur. We streven bovendien naar een zo verpakkings- en afvalvrij mogelijk gamma.”

Ons geheim

“Lokaal geoogste honing is extra goed voor de gezondheid en voor het milieu. Indien andere ingrediënten gebruikt worden in producten van Wallabieke, kiezen we deze steeds uit in functie van hun lokale en duurzame karakter. Bij ons weet je wat je eet en krijg je enkel kwaliteit in handen.”

Provincialebaan 2, 9255 Buggenhout

Gent

Callas Confiture

confituren en konfijten

Ons verhaal

Karen Depoorter: “Ik ontdekte mijn liefde voor confituur toen ik, met een moestuin vol aardbeien, op zoek ging naar de juiste smaken voor mijn gasten in mijn vroegere B&B. Al gauw kwam ik tot de ontdekking dat confituur – zo’n klassiek onderdeel van het ontbijt – niet lekker is. De dagelijkse pot confituur was te gesuikerd en te gelei-achtig. Ik voelde de creativiteit opborrelen en ging op zoek naar oprechte fruitsmaken en naar recepturen
om een dagelijks product allerminst alledaags te maken. Callas Confiture – echte Haute Confiture – was geboren.”

Ons product

“Bij Callas Confiture blijven we zoeken naar kwalitatieve ingrediënten, originele recepten en bijzondere smaakcreaties. Dat mondt uit in een mooie collectie aan confituren en konfijten.”

Ons geheim

“Callas Confiture staat voor verse confituur: zonder een overdaad aan suiker krijgt de fruitsmaak weer de boventoon.”

Boeierstraat 49, 9000 Gent
09 224 23 10